Dry needling

Triggerpoints zoeken en uitschakelen

Dry needling is een nieuwe behandelmethode bij Instituut Jacob Cats waarbij onze fysiotherapietherapeuten uw spieren aanprikken met een naald(je). Door het prikken van de naald voelt u heel kort een ‘schokje’ in uw spieren. Direct daarna komt de doorbloeding in dat gebied goed op gang en bent u verlost van de pijn.

Hoe werkt een dry needling behandeling?

 1. Intake
  Eerst heeft u met de fysiotherapeut een gesprek om uw klachten te analyseren. Daarna  onderzoekt de behandelaar de spieren die mogelijk uw pijn veroorzaken en gaat  hij specifiek op zoek naar ‘triggerpoints’. Een triggerpoint is een verkrampt plekje – of een ‘spierknoop’ – die pijn veroorzaakt.
 2. Behandeling
  Op de plek waar u last hebt brengen wij met een speciale techniek een dunne naald in – u voelt een klein prikje. Zodra de naald het juiste ‘triggerpoint’ raakt voelt u dat uw spier zich kort op die plek aanspant. Direct daarna ontspant de spier zich weer en kunt u makkelijker bewegen.
 3. Effect
  Het kan zijn dat de behandelde plek na de dry needling behandeling wat vermoeid of stijf aanvoelt. Dat is heel normaal en duurt meestal maar even.
 4. Oefeningen
  Na de dry needling behandeling krijgt u van ons oefeningen en gerichte adviezen mee om ervoor te zorgen dat de pijn wegblijft.
 5. Kosten
  Dry needling is onderdeel van uw fysiotherapeutische behandeling. Hiervoor worden geen extra kosten in rekening gebracht. Wanneer u een aanvullende verzekering heeft vallen de kosten van uw fysiotherapeutische behandeling hier meestal onder.

Voor welke klachten is dry needling geschikt?

Een behandeling met dry needling passen wij toe op het moment dat er sprake is van ‘triggerpoints’. Een triggerpoint kan zich op verschillende manieren uiten:

 • Pijn en stijfheid plaatselijk in de spier of pijn ‘op afstand’.
 • Bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten.
 • Verminderde kracht  in betrokken spier(en).
 • Pijn-ontwijkend gedrag: u gaat ‘anders’ bewegen.
 • Hoofdpijn, aangezichtspijn of kramp.

Wat is de oorzaak van triggerpoints?

Triggerpoints hebben verschillende oorzaken:

 • Accuut
  Doordat u een verkeerde beweging heeft gemaakt, bijvoorbeeld met een (onge)val.
 • Chronisch
  Als u lange tijd een verkeerde houding heeft aangenomen, tijdens het lopen, zitten of liggen. Ook voetafwijkingen of verschillen in beenlengte kunnen oorzaak zijn voor een triggerpoint.
 • Overbelasting
  Wanneer u langdurig een deel van uw lichaam overbelast heeft, zoals bij gebruik van de computer of tijdens het uitoefenen van een sport.
 • Onderbelasting
  Als u een langere periode niet heeft bewogen, door het dragen van gips of een sling.
 • Psychologisch
  Ook verschijnselen van stress, depressie en slaaptekort kunnen triggerpoints veroorzaken.

Goed om te weten

Dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur – ondanks het gebruik van eenzelfde soort naald. Bij klassieke acupunctuur zet men vaak oppervlakkig meerdere naalden voor langere tijd in uw lichaam, waar dry needling er vooral op gericht  is om snel triggerpoints te vinden en deze uit te schakelen.

Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden van dry needling therapie? Onze therapeuten informeren u er graag over.

Maak direct aan afspraak