Oedeemtherapie
Verbetering van de mobiliteit

Oedeem
Oedeem staat voor vochtophoping in het lichaam. Oedeemvorming kan aangeboren zijn, maar ook het gevolg van bepaalde ziektebeelden als hart- of gewrichtsaandoeningen. Het komt ook veel voor na de behandeling van kanker. Vooral borstkankerpatiënten; zij kampen nogal eens met lymfoedeem in de arm nadat de okselklieren verwijderd zijn. Bij hartpatiënten zie je vaak zwelling in de benen door vochtophoping. Oedeem is overigens niet altijd zichtbaar; het vocht kan zich ook dieper in het lichaam ophopen. Denk aan pees- en gewrichtsontstekingen of bot- en gewrichtsslijtage als gevolg van reuma of artrose.
Oedeemtherapie
Leven met oedeem kan heel vervelend zijn; het veroorzaakt vaak pijn, ontstekingen of een verminderde mobiliteit. Helaas is oedeem niet te genezen, maar het stimuleren van de afvoer van lymfevocht kan de klachten wel verminderen. Hierop is het principe van oedeemtherapie gebaseerd.
Behandelplan
Oedeemtherapie is een combinatie van verschillende behandelingen, die gericht zijn op een verbeterde afvoer van lymfevocht:
- Manuele lymfedrainage – massagetechniek die het lymfestelsel stimuleert
- Compressietherapie – aanleggen van bandages voor continue druk van buitenaf
- Oefentherapie – bewegingoefeningen die het lymfevocht in de juiste richting afvoeren
- Lymfetaping – speciale tapetechniek die doorstroming van lymfebanen bevordert
Voor meer informatie over bovenstaande behandelingen klikt u op de betreffende link.
