< Terug naar Weblog

Oedeem na borstkanker. Wat kan ik doen?

Zoals ieder jaar is oktober de maand waarin extra aandacht is voor borstkanker. Tijdens de behandeling van borstkanker worden vaak okselklieren verwijderd of raken deze beschadigd.  Met als gevolg vochtophoping(en) in armen of handen. Dat kan allemaal flink in de weg zitten bij dagelijkse bezigheden, maar er is iets aan te doen!

Hoe herken ik oedeem?

Oedeem kan aangeboren zijn of het gevolg van een operatie. De medische term ‘oedeem’ staat voor vochtophoping/zwelling. De zwelling verstoort de natuurlijke aan- en afvoer van lymfevocht en kan ook lange tijd na de operatie nog voorkomen. Klachten die u kunt ervaren als gevolg van vochtophoping(en) zijn:

  • Zwelling , tinteling of pijn.
  • Ontsteking, gespannen (moe) gevoel of bewegingsbeperking.

Oedeemtherapie helpt

Oedeem is niet te genezen maar de bijkomende klachten kunnen wij wel degelijk voor u verhelpen. Bij Instituut Jacob Cats combineren wij een aantal specifieke therapieën in de behandeling tegen oedeem, die gericht zijn op de afvoer van vocht en de vermindering van klachten:

Gunstig effect op uw lichaam

Daar gaan we voor! Bij de behandeling van lymfoedeem kunnen we verschillende therapieën gelijktijdig of apart van elkaar toepassen, om zoveel mogelijk vocht af te drijven. De manuele lymfedrainage zoals wij die uitvoeren, heeft bovendien een positief effect op het autonome centrale zenuwstelsel, gunstig voor het herstel van uw hele lichaam.

Als u klachten heeft van vochtophoping na uw operatie voor borstkanker, neemt u dan contact met ons op. Wij helpen u graag. Stuur ons een bericht voor het maken van een afspraak.

 

shutterstock_163453916Pink Ribbon
Bij jonge vrouwen betekent borstkanker vaak een grotere ziektelast, problemen rond vruchtbaarheid, grotere kans op terugkeer en vaker overlijden tot gevolg. Daarom staat Pink Ribbon dit jaar speciaal in het teken van de jonge vrouw. U kunt Pink Ribbon steunen! Kijk op hun website.